Ghostwriter, letterlijk vertaald ‘spookschrijver’, is een uit de Verenigde Staten overgewaaide benaming voor een (tekst)schrijver die in opdracht van anderen boeken, artikelen, columns, whitepapers en speeches schrijft. In de meeste gevallen wordt de naam van de ghostwriter niet genoemd maar uitsluitend die van de opdrachtgever. Als je je afvraagt waarom ghostwriters worden ingeschakeld is het antwoord simpel:
- geen tijd en/of zin om zelf te schrijven
- beperkte kennis van de taal
- vastlopen in het schrijfproces
- gebrek aan schrijftalent of inspiratie
Ghostwriters in je boekenkast
Ghostwriting is niet iets van de afgelopen jaren. Het vak is zelfs duizenden jaren ouder dan de weg naar Rome. De Bijbel is grotendeels door ghostwriters geschreven en de Koran in haar geheel. Immers, Mohammed was een analfabeet en dus zal hij anderen aan het werk hebben gezet om het te schrijven, ook al werden zij toen vast nog geen ghostwriter genoemd. Niet de minsten maken dus gebruik van deze ingehuurde tekstartiesten.
Het is bekend dat een aantal bestsellerschrijvers ghostwriters inhuren voor het helpen schrijven van hun boeken, maar ook mindere ‘goden’ maken dankbaar gebruik van spookschrijvers. Bijna geen enkele populaire Netflix- of tv-serie wordt door de producent geschreven. Die schakelt een legertje copywriters in om die leuke, spannende en verrassende dialogen te schrijven. ‘The big bang theory’ heeft haar enorme populariteit echt niet alleen aan de acteurs te danken maar ook aan de 28 ghostwriters die daarvoor de grappige dialogen schreven.
Zakelijke non-fiction en biografie populair
Waar de meeste ghostwriters, en dus ook ik, voor worden ingehuurd is het schrijven van non-fictionboeken en levensverhalen. Denk daarbij aan zakelijke succesverhalen, de bekende ‘How-To’ boeken en de in populariteit winnende ‘White papers’. Het zijn bovendien de meest verkochte tekstproducties waarin ik mij als ghostwriter heb gespecialiseerd vanwege mijn achtergrond als manager en ondernemer.
Verfris je carrière met een boek
Mijn eerste vijf boeken schreef ik over een toen nog redelijke onbeschreven onderwerp; telefonische communicatie.
Ik had een training ontworpen voor telefonistes en was net bezig met de afronding van mijn eerste boek over deze zwaar onderschatte beroepsgroep. Op de een of andere manier kreeg een journalist van de Telegraaf daar lucht van en schreef daarover twee pagina’s in een zaterdageditie. Het geluk was aan mijn kant en ik werd na de publicatie daarvan door uitgeverij Bosch en Keuning gebeld; of ze misschien het manuscript mochten lezen.
Het boek ‘Telefoneren, praktisch handboek voor de telefoniste’ werd een bestseller en beleefde behoorlijk wat herdrukken. Als schrijver, die in zee gaat met een uitgeverij, ontvang je hooguit 8 – 10% van de verkoopprijs van een boek, exclusief btw, dus moeten er flink wat van verkocht worden om daarvan te kunnen leven. Wat wel gebeurde was een toenemende bekendheid door radio- en tv-interviews, veel boekrecensies, uitnodigingen voor spreekbeurten en het verzorgen van trainingen.
Als je dus een boek schrijft over een onderwerp dat aanspreekt, levert je dat vaak de status van expert op; met alle voordelen die daaraan verbonden zijn. Het verhoogt je bekendheid en kan je betere tarieven voor je werk vragen. De zogenaamde influencers kunnen dat beamen.
Kortom, verfris je carrière met het (laten) schrijven van een boek.
Meer weten wat een ghostwriter kost en wat het je oplevert? Klik hier!