Als ghostwriter word ik regelmatig gevraagd om iemands biografie te (be)schrijven. Mijn opdrachtgevers doen dat om uiteenlopende redenen zoals:
– dierbaren iets vertellen wat altijd geheim is gebleven,
– gedrag en/of succes verklaren,
– ervaringen en levenswijsheden overdragen
– herinneringen delen.
– specifieke gebeurtenissen toelichten.
Wat de reden ook mag zijn, het is altijd weer leuk en spannend om dit werk te mogen doen. Ghostwriting is niet alleen een kwestie van het schrijven van de juiste teksten want gek genoeg ervaar ik dat eerder als een bijzaak. Het gaat meer om het helpen bij het oproepen van herinneringen en daaraan de juiste interpretatie te verbinden. Om te helpen bij het oproepen van herinneringen maak ik gebruik van vier ‘technieken’.
-
Bezoek de ‘plaats delict’
Tijdens de interviews met mijn opdrachtgevers neem ik altijd hun geografische levensverhaal met hen door. Waar zijn ze geboren? Op welke scholen hebben ze gezeten? Waar hebben ze gewoond? In welke buurt? Welke steden en landen hebben ze bezocht? Waar hebben ze mensen ontmoet die van betekenis voor hen zijn of waren? Van welke verenigingen was men lid? Wat waren favoriete winkels?
Mochten de herinneringen vaag zijn, dan stel ik altijd voor om er samen eens langs te lopen/rijden en dan komen de herinneringen vaak heel snel bovendrijven. Onlangs ben ik met een klant in het huis geweest waarin zij opgroeide. Het was een kwestie van even aanbellen en uitleggen waar we mee bezig waren en de deur ging wagenwijd open en mochten wij alles bekijken.
-
Muziek
Muziek is een bijzonder krachtig middel om herinneringen op te roepen. Daarom speel ik soms muziek af uit de te beschrijven levensfase en kijk dan welke gevoelens en herinneringen naar boven komen. Uiteraard vraag ik ook van welke soort muziek ze houden. Nog niet zo lang geleden trof ik een Beatles-fan. Toen ik liedjes uit hun album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 liet horen (Spotify), kwamen er allerlei herinneringen aan zijn diensttijd naar boven! Een voor hem vervelende ervaring waarvan hij zelfs geen foto’s had. Omdat hij zich nog enkele namen kon herinneren van lichtingsgenoten, kwam hij alsnog in het bezit van foto’s waaraan herinneringen vastzaten. (Facebook!)
-
Beeldmateriaal en voorwerpen
Een vaste routine is het bezoeken van mijn klanten in hun eigen omgeving. Ik duik dan graag met hen in oude fotoalbums en, als die er zijn, bekijken wij oude 8mm films en/of videomateriaal. Huizen staan vaak vol met allerlei zaken waaraan herinneringen vastzitten zoals schilderijen, prullaria, trofeeën, ingelijste certificaten. Ook boekenkasten geven prijs waar iemands interesses liggen en dan vraag je uiteraard waar die vandaan komen. Zelfs een T-shirt geeft informatie, zoals ik pas mocht ervaren. ‘Waarom heb je een T-shirt met Albert Einstein erop gekocht?’
Aan al deze zaken zitten herinneringen vast en alleen al om die reden is het de moeite waard er aandacht aan te besteden. Dan ga je vanzelf vragen stellen als: Welke gebeurtenis of herinnering vertegenwoordigt het? Waarom heb je het bewaard? Wat gebeurde er op de achtergrond? Welke herinneringen roept dit op?
-
Hulpbronnen
Het is ook mijn taak als ghostwriter om te controleren of bepaalde herinneringen van mijn klanten feitelijk zijn of gekleurd door persoonlijke, emotionele interpretaties. Daarom vraag ik hen altijd toestemming om contact te mogen opnemen met iemand die deel uitmaakte van hun leven om naar diens herinneringen aan een bepaalde situatie te vragen. Ik heb daarbij overigens wel geleerd geen ruzie te maken als de herinneringen van ‘buitenstaanders’ conflicteren van die van mijn opdrachtgever. Immers, ik ben ghostwriter en geen biograaf!
Lees ook: Ik wil een biografie