Schrijven kan iedereen; 10 tips!

Schrijven is het misschien wel de mooiste hobby die een mens kan hebben; of misschien wel de mooiste baan. Het maakt niet uit hoe oud je bent, je kunt er nooit te vroeg of te laat mee beginnen, je kunt het overal doen, het aantal onderwerpen waarover je kunt schrijven is eindeloos als het heelal en je mag en kunt je fantasie lekker de vrije loop laten. Er zijn geen regels die je moet volgen, geen stijl waarin je moet schrijven en je hoeft je ook geen bal aan te trekken van mensen die iets van jouw schrijfstijl vinden. Je mag het allemaal zelf bepalen!

Schrijven is afkicken, bekritiseren, provoceren, uitdagen, amuseren, tot nadenken dwingen, filosoferen en verder alles wat je aan woorden en begrippen in een uitgebreide encyclopedie tegenkomt. Je hoeft er zelfs geen opleiding voor te hebben gehad! Wat wil je nog meer? Een roman schrijven, je biografie of die van een ander, een ‘hoe-moet-je iets-doen-boek’, columns of artikelen? Mooi, dan heb je misschien wat aan de volgende tips:

  1. Schrijf elke dag, want oefening baart kunst, kinderen en boeken!
  2. Schrijf niet te lang achter elkaar. Zit je even vast? Ga dan even wat anders doen door bijvoorbeeld in het bos te wandelen of langs het strand te slenteren. Ga wat drinken in een café, laat de hond uit, bel wat vrienden, ruim je kamer op of ga eens bij iemand langs; kortom doe even wat anders!
  3. Zorg wel dat je altijd een aantekenboekje bij de hand hebt! In een tas, een binnenzak, op het nachtkastje, in de trein, op het toilet; overal waar de ideeën je bespringen. Laat ze vooral niet verloren gaan!
  4. Zorg wel dat je altijd een lekkere pen bij de hand hebt. Een pen die jouw handschrift recht doet en lekker schrijft! Wees geen krent en schaf een goeie aan! Wie lekker schrijft, die blijft (lekker aan de gang)!
  5. Maak gebruik van leerbronnen zoals bijvoorbeeld het radioprogramma De Taalstaat!, websites voor schrijvers of sociale platforms als Pinterest of Instagram. Die kunnen ook als inspiratiebron fungeren.
  6. Lees veel en leer van andere schrijvers om ideeën op te doen en je eigen stijl te vinden. Lees vooral om te leren hoe een schrijver jouw aandacht weet vast te houden of in een bepaalde richting stuurt; dan kan jij straks hetzelfde doen.
  7. Wees wel kritisch op jezelf en experimenteren met andere schrijfstijlen. Hoe? Lees dat maar eens ‘De wolkenatlas’ van David Mitchel. De daarin gehanteerde schrijfstijl is heel apart! Misschien brengt het je op een idee.
  8. Luister naar mensen en schrijf woorden of uitdrukkingen op die ze gebruiken. Zeker als je een roman wilt schrijven kan dat helpen om bepaalde personages te creëren.
  9. Maak lijsten met synoniemen voor bepaalde woorden. Iedere schrijver heeft een eigen ‘woordenpallet’ zoals schilders dat vaak met het gebruik van bepaalde kleuren hebben. Klik eens op een bepaald woord in een pagina of artikel en controleer in Word hoe vaak je dat gebruikt en als je denkt dat het aantal wat teveel van het goede is, gebruik dan je synoniemenlijst om aanpassingen aan te brengen.
  10. Zit je een keer vast en weet je niet hoe je verder moet, of ontbreekt het aan motivatie of inspiratie om door te schrijven? Gefeliciteerd! Je hebt dan wat bijna alle schrijvers wel eens een paar keer in hun schrijversbestaan overkomt; writer’s block! Klik dan maar op de link om te lezen hoe je writer’s block kunt opheffen!

Heel veel schrijfplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.