13 tips om ‘writers block’ te overwinnen

Als jochie van 12 wist ik al dat ik schrijver wilde worden. Liefst een beroemde, maar ik had geen idee hoe ik dat moest realiseren. Het duurde tot mijn veertigste voordat mijn eerste boek van de persen rolde en dat was een bijzonder moment. Het boekje (over telefonische communicatie) sloeg goed aan; uiteraard ook door de aandacht van de media. Het succes van het eerste boekje smaakte naar meer en schreef ik er in hoog tempo nog 9 daarna totdat mijn uitgever een ‘publishers block’ kreeg; zij stopte met het fonds van het genre boeken dat ik schreef.

Oorzaken van ‘writers block’

Het stoppen met het uitgeven van boekjes voor de zakelijke markt veroorzaakte bij mij een ‘writers block’. Ik begon te twijfelen aan het nut van de boeken die ik schreef en was mijn motivatie even kwijt; een van de bekendste oorzaken van WB. Andere oorzaken die WB kunnen veroorzaken zijn:

 • Gebrek aan ideeën voor onderwerpen waarover je wilt schrijven.
 • Uitstel gedrag (geen tijd denken te hebben).
 • Twijfels over de eigen schrijfvaardigheden.
 • Angst voor (eerdere) kritiek.
 • Onzekerheid over een plot.
 • Het verhaal wil maar niet in je hoofd groeien.
 • Tijdelijke depressiviteit.

Ik pretendeer niet alle oorzaken van writers block te kennen omdat die natuurlijk van schrijver tot schrijver kunnen verschillen maar laat ik hier delen hoe ik mijn ‘writers en publishers block’ heb weten te overwinnen en daarna nog 14 boeken heb geschreven en Joost mag weten hoeveel artikelen.

Wat je aan WB kunt doen

Ik heb in mijn omgeving de volgende oplossingen aangetroffen voor het opheffen van WB en ik hoop dat je daartussen iets aantreft om jezelf daarvan te verlossen.

 • Praat erover met collega’s/vrienden/familieleden en maak gebruik van hun suggesties.
 • Maak lijstjes over mogelijke onderwerpen, plots e.d.
 • Ben je iemand zoals ik die aantekenboekjes vult met krabbels, ideetjes, observaties? Lees ze dan nog eens door! Daarin vind je misschien een vergeten idee dat geschikt is voor een mooi verhaal, boek, blog etc.
 • Maak je geen gebruik van een aantekenboekje? Direct aanschaffen en neem het overal mee. Doe dit vooral niet digitaal want handgeschreven informatie geeft een groter leereffect dan digitale info! Dit wordt ook wel ‘vrij schrijven’ genoemd.
 • Als je je hersens te veel afpeigert met het nadenken over onderwerpen? Maak dan je hoofd eens leeg en ga een flink stuk wandelen. (Daar deed ik mijn ideeën op voor een boek over de Camino.)
 • Ga eens naar een ‘ouderwetse’ bibliotheek en kijk eens wat er al over een thema, waarover je zou kunnen en willen schrijven, is gepubliceerd. Misschien helpt dit om een goed idee op te doen.
 • Snuffel eens door een stapel tijdschriften. Omdat daarin meestal veel korte artikelen staan is de kans groot dat je daarin iets vindt waardoor je geïnspireerd raakt.
 • Verandering van omgeving kan ook helpen. Zelf heb ik een keer voor twee maanden een huisje in Spanje gehuurd en daar een idee gekregen voor mijn boek ‘Geheimen van succes’.
 • ‘Delegeer’ je vraag om een oplossing van je WB aan je onderbewustzijn. Geloof het of niet maar, als ik hardop pratend tegen mijzelf zeg: ’Als jij eens gaat nadenken over een oplossing, ga ik even wat anders doen’, krijg ik op de gekste momenten daarna een ‘reactie’ in de vorm van een idee dat me te binnen schiet. (Misschien is dit zelfs een onderwerp voor een boek?)
 • Zet je gedachten op papier zonder na te denken over onderwerpen, spelling, stijl, interpunctie e.d. Dus, zoek een plek waar je niet te veel wordt afgeleid, type of schijf je eerst opkomende gedachte en borduur daar gewoon even verder op door. Op die manier creëer je ‘momentum’.
 • Als je een theedrinker bent, helpt Pickwick je met vragen en quotes op het labeltje van je theezakje. Dit hielp mij recentelijk aan een leuk onderwerp voor een artikel.
 • Routine wil ook weleens helpen. Dwing jezelf om op een vast tijdstip te gaan schrijven; idee of geen idee. Zet je mobiel uit, voorkom dat je gestoord wordt door de pling’s als je een email krijgt of andere zaken waardoor je gestoord kunt worden.
 • Als ik mijn gedachten weg wil sturen van het onderwerp ‘schrijven’, speel ik vaak een spelletje Sudoku of een videogame. Ook het luisteren naar mijn favoriete muziek helpt daarbij.
 • Neem eventueel een schrijfcoach in de armen die je als sparring partner kan helpen om je van je WB te verlossen.

Mocht je ‘writers block’ ervaren, dan hoop ik dat je hier wat ideeën hebt opgedaan hoe het met succes te overwinnen. Uiteraard kun je op dit artikelen reageren en jouw oplossingen voor ‘writers block’ delen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.