Een tijdje geleden hoorde ik Mart Smeets tijdens een radio-uitzending klagen over het feit dat een aantal mensen gegeven advies gewoon in de wind slaat en hij vroeg zich af waarom?
Mensen die gegeven adviezen in de wind slaan worden meestal onder één noemer gebracht: eigenwijs. Volgens verschillende definities worden als synoniemen, koppig, eigengereid en eigenzinnig gebruikt. Gevoelsmatig is er voor mij een verschil tussen eigenwijs en eigenzinnig en dat leg ik graag uit. Want,eigenzinnigheid zou wel eens de weg naar succes kunnen zijn.
Gevraagd of ongevraagd
De meeste mensen die advies geven, doen dat over het algemeen zonder bijbedoelingen en uit de goedheid van hun hart. Ze geven advies op basis van eerder opgedane ervaringen of op basis van hun specifieke kennis op een bepaald vlak. De vraag is dan ook waarom gegeven adviezen niet altijd worden opgevolgd en soms zelfs een tegenovergesteld gesteld effect bereiken?
Een bekend voorbeeld van goed bedoeld advies is, dat je iemand die rookt vertelt, dat dit een levensgevaarlijke gewoonte is; zeker voor aanstaande moeders. Het effect van dit goede advies is, dat de meesten het niet opvolgen en gewoon blijven doorpaffen. ‘Je moet ergens aan doodgaan’ en ‘M’n opa heeft zijn hele leven gerookt en hij is nu 87′ zullen bekend klinkende excuses zijn op basis waarvan een advies wordt genegeerd.
Bij het uitoefenen van mijn vak, het verbeteren van de communicatie van mensen en bedrijven, heb ik ontdekt dat er een groot verschil bestaat in het effect van adviezen die ongevraagd en gratis worden gegeven of als mensen erom vragen en bereid zijn daarvoor te betalen. In het laatste geval is de kans groter dat het advies wordt opgevolgd dan bij ongevraagd advies. Je zult het misschien met me eens zijn dat daar de nodige logica bij bedacht kan worden. Als iemand een advies ongevraagd ‘opgedrongen’ krijgt, kan het zelfs weerstand opleveren. Iets waar Mart Smeets regelmatig mee te maken heeft (gehad).
Eigenzinnig
Het geven van advies, hoe goed ook vaak bedoeld, is bewust of onbewust een manier om mensen in een bepaalde zienswijze te manipuleren. Dat wordt gedaan vanuit het inzicht dat de raadgever het beter denkt te weten dan degene aan wie de raad wordt gegeven. (Hier is dan gelijk een antwoord op je vraag, Mart. )Kortom, het ongevraagd geven van advies is een poging om de persoonlijke inzichten te verspreiden en daardoor een machtspositie te ontwikkelen waardoor anderen, als ze het gegeven advies accepteren, in een afhankelijke situatie komen te verkeren. Mensen die een gegeven advies afwijzen of niet opvolgen lijken in de ogen van de raadgever eigenwijs, maar dat zou eigenlijk wel eens kunnen zijn dat het omgekeerde het geval is en dan zijn ze lekker eigenzinnig. Met andere woorden, ze zijn zo overtuigd van hun eigen zienswijze, dat ze de raad in de wind slaan en hun eigen ‘ding’ gaan doen. Laat ik wat voorbeelden geven om dit duidelijker te maken.
Kunstenaars heb ik altijd een mooi voorbeeld gevonden van eigenzinnige mensen. Ze laten hun fantasie de vrije loop en lopen niet als makke schapen achter een leider aan. Ze gaan hun eigen weg en hadden en hebben als resultaat vaak veel succes. Voorbeelden van eigenzinnigheid tref je uiteraard ook aan in het bedrijfsleven. Bekende voorbeelden zijn Bill Gates van Microsoft, Richard Branson van Virgin, Mark Zuckerberg van Facebook en Elon Musk van Tesla. Ook dichter bij huis kennen we ondernemers die, door een eigenzinnige houding, met succes bedrijven hebben opgezet die het prima doen, ondanks het feit dat het hen soms werd afgeraden. Jitse Groen van Thuisbezorgd.nl, George Banken van Detron en recentelijk Martijn van Schelven die binnen de kortste keren de grootste crowdfunder van Europa werd met Geldvoorelkaar.nl Stuk voor stuk mensen die juist door hun eigenzinnige wijze van ondernemen het succes naar zich toetrokken.
Formule voor zakelijk succes
Op basis van een onderzoek uit 2004 heb ik bij toeval ontdekt wat 80% van de multimiljonairs in Nederland gemeenschappelijk hebben. Een van de gemeenschappelijke factoren blijkt ‘eigenzinnigheid’ te zijn. In ‘Geheimen van succes’ kun je daar mee over lezen.
Mart Smeets had dus gemakkelijk antwoord kunnen geven op zijn eigen vraag. Immers, hij is exemplarisch voor een eigenzinnig mens. Iemand die overtuigd is van de eigen zienswijze en, wat mensen ook zeggen, die zienswijze deelt; gevraagd of ongevraagd. Of wij dat dan accepteren of niet is een vraag die je zelf mag beantwoorden!